ANKARA KAHVALTISINDA EGE ESİNTİLERİ

blog yazısı ekle !

ANKARA KAHVALTISINDA EGE ESİNTİLERİ

Ege mutfağının lezzetli çeşitleri yavaş yavaş Ankara mutfağına da girmeye başladı. Özellikle de birbirinden lezzetli kahvaltı çeşitlerini görebilirsiniz. Ege mutfağının özelliği olan hafif ve doyurucu olması, Ankara kahvaltısı mekanlarında tatma imkânı sunulmaktadır. Ege mutfağını oluşturan yeşillikler, sebzeler, zeytinyağı gibi temel besinleri ile hazırlanan tatlara sadece ege halkı değil Ankara halkı da ulaşabilmek mümkündür. Ankara kahvaltısında ege esintileri görmek isteyenlerdenseniz o zaman sizi Ankara kahvaltısı mekanlarına bekleriz.

Ege mutfağında zeytin yağı ağırlıklı kullanılır. Dolayısı ile Ankara kahvaltısının menüsünde de zeytin yağına bolca yer verilir. Mesela zeytinyağını bir kâsenin içine koyup çeşitli baharatlar ile tatlandırıp- renklendirerek ekmeğinizi banabilirsiniz. Çıtır ve taze ekmek ile ne güzel olur. Ayrıca ege mutfağında yer alan yeşillikler ve otlar sadece yemeğin eşlikçileri değildir. Aynı zamanda kahvaltı da bu yeşillikleri, otları görebilirsiniz. Böylece güne sağlıklı başlamış olursunuz. Özellikle de maydanozu demet demet tabağa yerleştirip domates ile süsleyerek sofra için hazır hale getirilir.

Çocukların içecek olarak tükettikleri meyve sularını hazır satın almak yerine doğal yöntemler veya ege usulü ile sağlıklı içecekler sunulabilir. Mesela taze olarak yenilen meyvelerin kompostosunu yapmak oldukça sağlıklı bir fikirdir. Hem doğal hem de lezzetli olması ile çocukları kimyasallara karşı koruyabilirsiniz.

Taraça Meyhane

Kızılay

devamını oku... Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara

devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA


Ege mutfağının bir diğer önemli unsuru damla sakızıdır. Eklendiği yemeğe harika lezzeti, yaydığı mis gibi kokusu ile damla sakızı her bölgenin mutfağına girmelidir. Ege mutfağında damla sakızının reçele konulması, Türk kahvesine aroma katılması gibi enfes lezzetler için Ankara kahvaltısı mekanlarına gelmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca reçel konusunda ege mutfağında sayısız lezzetler vardır. Çünkü ege halkı reçel için belirli malzemeler kullanmak yerine her şeyin reçelini yapmaktadır.

Ege esintilerine ait bir kahvaltısı sofrasında şu çeşitler yer alır: boyoz, limon reçeli, katı yumurta, Akhisar katmeri, peynirli pişi. Bu lezzetleri Ankara gibi büyük şehirde nerede bulurum? Diye uzun uzun düşünenlere tek adres Ankara kahvaltısı mekanlarını gösterebiliriz. Çünkü koskoca ege mutfağını Ankara halkının ayağına kadar getirmeyi başarmıştır. Tüm bu lezzetleri işin uzmanı kişiler tarafından hazırlanır, pişirilir ve sunulur. Böylece Ankara kahvaltısında ege esintileri hayal değildir.

  • Boyoz: un, tuz, şeker, sıvı yağ ile hazırlanacak kadar sade ama bir o kadar da lezzetlidir. Ege mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında il sıradadır.
  • Limon reçeli: yukarıda dediğimiz gibi ege halkı eline geçen her şeyi reçel yaparak lezzetli hale getirmektedir. Bunlardan biri de limondur. Limonu daha önce hiç böyle tatmadıysanız eğer Ankara kahvaltısı mekanlarına mutlaka uğrayın.
  • Akhisar katmeri: yumurta, maydanoz ve tulum peyniri üçlüsü ile nefis bir lezzettir. Bu malzemeler incecik doğranır. Katmerin özelliği incecik açılarak yapılmasında saklıdır. Sac üzerinde çevire çevire pişirilen Akhisar katmeri kahvaltının baş tacıdır.
  • Peynirli pişi: istediğiniz peynir çeşidini pişinin içerisine koyabilirsiniz. Hamurunun yapılışı boyoz ile aynıdır. Pişi, Türk mutfağında hamur kızartması olarak bilinir. Ancak yörelere göre bu isim değişir. Mesela ege de hamur kızartmasına pişi denildiği gibi.
Ankara kahvaltısı mekanlarının en önemli özelliği de bölgeler arasında kültürlerin kaynaşmasında köprü konumundadır. Çünkü Ankara'da yaşayan insanların ege mutfağına yabancı kalmasını önleyerek oradaki lezzetleri Ankara mutfağına taşımıştır. Böylece ege mutfağını daha önce denemeyenler veya ege mutfağından vazgeçemeyenler, aklı, kalbi ege de kalanlar için Ankara kahvaltısında ege esintilerine rastlayabilirsiniz. Ankara mutfağı yeniliklere açık olması ile farklı lezzetleri her dönem de müşterilerin damak zevkine sunacaktır.