KAHVALTIDA NE YENİR?

blog yazısı ekle !

KAHVALTIDA NE YENİR?

Sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişme sürecini tamamlamak için beslenme etkin bir rol oynar. Buna bağlı olarak ilk aylardan itibaren vitamin, protein, mineral, karbonhidrat gibi bileşenleri içeren gıdalar ile yaş, kilo, boy, cinsiyet gibi unsurlara göre kararınca alınması gerekir. Ayrıca düzenli periyotlar da ve yeterli miktarınca olması gerekir. Beslenme önerileri arasında kahvaltı ilk sırada yer almaktadır. Kahvaltının önemi her uzman tarafından ayrı yönleri ile açıklanmaktadır. Kahvaltının önemli olduğu kadar kahvaltı da ne yenir? Sorusu da oldukça önemli ve geniş bir konudur.

Sahanda yumurta, çoğu çalışan insanlar için özlem duyulan lezzetler arasındadır. Çünkü beş dakika daha fazla uyuma, hazırlamak için zaman ve emek harcanması gibi nedenler sonrasında kahvaltı atlanmaktadır. Dolayısı ile marketlerin raflarında paketli halde bekleyen hazır gıdalar (meyveli yoğurt, Kruvasan vb.) kahvaltılık çeşit olarak tüketilmektedir. Bu tür gıdalardan uzak durmak sağlık açısından faydalıdır.

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara

devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA


Öyleyse kahvaltı da ne yenir? Sorusunun cevabına detaylı bir şekilde açıklık getirelim.

  • Yoğurt – süt: kalsiyum açısından zengindir. Başta çocuklar olmak üzere herkesin mutlaka tüketmesi gereken besinlerdendir. Yoğurdu- sütü kahvaltı da tercih ediyorsanız şekersiz olarak yemeye özen göstermek gerekir. Yine içerisine eklenecek olacak yardımcı malzemeler (müsli, tahıl, meyve vb.) de şeker oranını minimum olanların tercih edilmesi gerekir.
  • Gevrekler: kahvaltıda gevrek yenilebilir. Ancak sade olanlar idealdir. Eğer sade gevrekleri lezzetli bulmuyorsanız içerisine ekleyeceğiniz kuru kaysı, kuru erik gibi doğal çeşitler ile lezzetini artırabilirsiniz.
  • Hamur işleri: içerisindeki un ve yağ oranın fazla olması nedeni ile genel olarak sağlıklı değildir. Özellikle dışarıda satılan hamur işleri iki kat tehlike oluşturmaktadır. Tahıl, tam buğday gibi un çeşitleri kullanılanları tercih edilmesi gerekir.
  • Tatlı: kahvaltıda doğru tercih edilen gıdalar ile canınızın istediğini yiyebilirsiniz. Mesela tatlı. Gün boyu tatlı krizi yaşamamak için kahvaltıda meyve yemek kan şekerinizi düzenler. Süt içerisine eklenecek muz, çilek gibi meyveler ile tatlı krizlerine son verebilirsiniz. Dolayısı ile aşırı tatlı isteği veya abur cubura yönelme isteği ortadan kalkar.
  • Yumurta: yumurtanın kıvamı kahvaltı için önemlidir. Ne çok sıvı ne çok katı bir şekilde servis edilmemelidir. Kaysı kıvamı olarak adlandırılan şekli ile yemeğe hazır hale getirilebilir.
  • Sebze: domates, salatalık, maydanoz, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler de kahvaltı için güzel bir seçenek olabilir. Hem kahvaltı masasının görüntüsünü güzelleştirir hem de cildinizi.
Kahvaltı da ne yenir? Sorusu ülkemizde bölgeden bölgeye değişmektedir. Ancak yukarı da bahsettiğimiz maddeler her sofra için geçerlidir. Klasik kahvaltıdan vazgeçmem diyenler için yumurta, çökelek, zeytin, peynir, domates, salatalık, maydanoz, tam buğday ekmeği gibi sade içerikli bir kahvaltı ile karşılaşılmaktadır. Ancak oldukça doyurucudur.

Kahvaltının tadını çıkarmak için hafta sonunu bekleyenler, aşırıya kaçmaması gerekir. Pazar günü kahvaltı da ne yenir? Sorusu için şu çeşitleri önerebiliriz. Sebzeli ya da az yağlı peynir ile yapılan omlet, börek- hamur kızartması yerine kepekli ekmek-simit, çay olmalıdır.

Kahvaltı da ne yenir? Sorusu çocukları da yakından ilgilendirmektedir. Çocuklar içinde meyve, peynir, zeytin, yumurta gibi seçenekler aynı kalmak ile beraber çay- kahve gibi seçenekler yerini süte bırakmalıdır.

Kahvaltı da ne yenir? Sorusu yaşa, kiloya, damak zevkine göre değişmektedir. Ancak kahvaltı da ne tercih edilirse edilsin mutlaka doğal gıdalar tüketilmelidir. Böylece bu besinler ile sağlığın korunması, hastalıklara karşı direnç göstermesi için gereklidir. Hayat kalitesinin tüketilen besinler ile doğrudan ilişkisi vardır. Sağlıklı bir ömür, enerjik ve mutlu olmak vücudun zinde olmasına bağlıdır. Dolayısı ile kahvaltı, her yaşta yapılması gereken bir öğündür.