İÇ ANADOLU KAHVALTISI ANKARA

blog yazısı ekle !

İÇ ANADOLU KAHVALTISI ANKARA

İç Anadolu buğday bakından Türkiye'nin tahıl ambarı vazifesini görmektedir. Hal böyle olunca da buğday, yulaf, kepek ve daha birçok çeşit tahıl tarzı hamur işi yemeklerinin de en fazla olduğu ve en fazla tüketildiği bölge İç Anadolu bölgesi olmaktadır. Neredeyse tüm yemek kültürleri içerisinde olan hamur işi, kahvaltılarda da kendini belli etmeye devam ediyor. Özellikle çiğ börek, haşhaşlı ekmek, biberli ekmek, küflü börek, kete, katmer, bazlama, gözleme ve daha sayılabilecek onlarca çeşit hamur işi yiyecek İç Anadolu kahvaltısının oluşturan temel besinlerdendir. İç Anadolu kahvaltısı Ankara'da bir başkadır. Çünkü Ankara birçok bakımdan Türkiye'nin kalbi ve merkezi konumundadır. Yemek ve özellikle de kahvaltı denildiği zaman Ankara kahvaltısı herkes tarafından bilinen ve oldukça meşhur bir hale gelen kahvaltı türü olmuştur. Bunun sebebi ise coğrafi olarak Anadolu'nun tam ortasında kalması sebebiyle her bölgenin yemek ve kahvaltı kültürünün tek çatı altında toplandığı bir yer olmasıdır. Böylece Ankara kahvaltısı en meşhur kahvaltılar arasında ilk sıralarda yerini almıştır.

İç Anadolu kahvaltısı denildiği zaman az önce bahsettiklerimiz kahvaltının sadece bir kısmıdır. Bu yiyeceklerin yanına tulum peyniri, tereyağı, çemen ve lezzetli reçeller… bu bahsettiklerimizin yanına günlük yumurta ve Kayseri sucuğu ile hazırlanmış sucuklu yumurta ve pastırma gibi eşsiz lezzetlerle kahvaltı adeta göz okşayan bir hale gelmektedir. İç Anadolu yöresine ait bazı kahvaltılıklara göz atacak olursak;

  • Katmer: iç Anadolu kahvaltılarında hamur işinin ağırlıkta olduğundan bahsetmiştik. Bu kahvaltılık ise Kayseri yöresine ait bir kahvaltılık olup erimiş tereyağına tahin eklenerek incecik açılmış hamurun içerisine ilave edilmesi ile hazırlanmaktadır.
  • Kırdök: Sivas'a ait olan bu kahvaltılık; süt, tereyağı, yaş maya, un ve tuz gibi karışımlarla hazırlanan bir hamur işidir.
  • Çete ovalaması: köfte şeklinde yapılan bu hamur işi kahvaltılık; yufka, maydanoz, salatalık, soğan, çökelek ve baharatların karışımı ile hazırlanır. Hazırlanan bu harç köfte haline getirilerek yağda kızartılarak servis edilir.
  • Soğanlama: soğan, kıyma, yumurta, domatesin tavada zeytin yağında kızartıldığı Kırşehir'e ait bir İç Anadolu kahvaltılığıdır.


devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara



Daha onlarca farklı çeşit yöresel kahvaltılık sayabilmek mümkünüdür. Oldukça zengin Türk Kahvaltı kültürü içerisinde İç Anadolu kahvaltısı sadece bir çeşittir. Bu zengin İç Anadolu kahvaltısı lezzetlerini Ankara kahvaltı mekanlarında ve kahvaltı salonlarında bulabilmeniz mümkündür. Öyle ki şehir şehir gezmenize gerek kalmadan bu eşsiz lezzetlerin hepsini Ankara'da kolaylıkla bulabileceğiniz gibi lezzetlerinden de asla ödün verilmemiş olacaktır.

Kahvaltı her gün ve aksatılmadan yapılması gereken ve günün en önemli öğünüdür. Bu arada kahvaltıda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli detay ise her gün farklı olacak şekilde ve değişik biçimlerde yapılması gerekmektedir. Bu kimi zaman farklı kahvaltı menüleri ile sağlanabilirken kimi zaman da farklı yöresel lezzetlerin kahvaltı menülerinde tüketilmesi ile sağlanabilmektedir. Böylece farklı kahvaltı çeşitleri aramak zorunda kalmaz ve en sağlıklı şekilde kahvaltınızı yapabilirsiniz. Tabi burada her gün taze ve yöresel İç Anadolu Kahvaltısı Ankara'da nasıl bulunabilir? sorusu akıllara takılabilir. Gün geçtikçe daha çok kişiye hizmet vermeye başlayan Ankara kahvaltı mekanları, Ankara kahvaltı salonları, Ankara açık hava kahvaltı mekanları ve daha birçok mekân müşterilerine daha iyi bir hizmet vermenin yanı sıra tüm yöresel lezzetleri tek bir çatı altında toplayarak daha sağlıklı ve lezzetli kahvaltılar yapma imkânı sunmaktadır. Ailenizle, arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle güne başlamadan önce İç Anadolu lezzetleri ile özenle hazırlanmış bir İç Anadolu kahvaltısı yaparak başlamanın mutluluğunu yaşamanızı tavsiye ederiz ve sizleri Ankara kahvaltı mekanlarına bekleriz.