ANKARA KAHVALTISI VE TEMEL KAHVALTI ÇEŞİTLERİ

blog yazısı ekle !

ANKARA KAHVALTISI VE TEMEL KAHVALTI ÇEŞİTLERİ

Kahvaltı, günün ilk öğünüdür ve dünya üzerindeki ülkelerde kahvaltı, gelenek -göreneklere göre şekillenmektedir. Bir ülkenin standart kahvaltı çeşitleri vardır ve ilave kahvaltılık çeşitler ile hem kahvaltı çeşitlendirilir hem de farklılaştırılabilir. Türkiye gibi mutfağı zengin ülkeler kahvaltıya önem verirken bazı ülkeler kahvaltıyı önemsemezler. Mesela İtalyanlar, Fransızlar. Türkiye gibi kahvaltıya önem veren diğer ülke; İngiltere. Dolayısı ile dünya mutfakları arasında yer alırlar. Buna bağlı olarak Ankara kahvaltısı ve temel kahvaltı çeşitleri şunlardır:

Kontinental kahvaltı, viyana usulü kahvaltı, Türk kahvaltısı, İngiliz kahvaltısı, Amerikan kahvaltısı.

Kontinental kahvaltı: otel hizmetlerindeki rutin kahvaltı çeşididir. Özellikle Avrupa kıtasında yaygındır. İçilecek içeceğe göre kahvaltı adı değişiri. Mesela tercih çaydan yana ise tea complet veya coffee complettir. Kahvaltıda yer alan çeşitler: tereyağı, reçel, bal, ekmek, kahve- çay- çikolata.

Viyana usulü kahvaltı: Viyana yani Avusturya'nın başkentine ait bir kahvaltı çeşididir. Kontinental kahvaltıda olan çeşitlere ilave olarak yumurtada eklenmiştir. Yumurtanın pişirme usulü katı, rafadan, kayısı gibi uygulanabilir.

Taraça Meyhane

Kızılay

devamını oku... Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara

devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA


Türk usulü kahvaltı: Türk kahvaltısında belirli çeşit olarak peynir, zeytin, domates, salatalık, çay, reçel, bal, tereyağı gibi lezzetler yer alır. Ankara kahvaltısı başta olmak üzere çeşitli bölgelerin kahvaltı için üretimleri ile yöresel lezzetlerde eklenerek zengin sofralar görülebilir. Sadece kahvaltı menüsü dünyaca ünlü değildir Ankara kahvaltı mekanları ile ülke sınırlarını aşmış üne sahiptir.

İngiliz kahvaltısı: Türk usulü kahvaltıdan sonra dünya mutfağına girmeyi başarmış bir kahvaltı çeşididir. Diğer ülkelerde gibi öğünü atlamak ya da ayak üstü geçiştirmek bu kahvaltı çeşidinde de geçerli değildir. İngiliz kahvaltısında sütlü çay oldukça yaygın tercih edilir. Bunun yanı sıra meyve suyu da tercih edilir. Sosis, yulaf ezmesi (sütlü), tost, ekmektir.

Amerikan kahvaltısı: bu kahvaltı çeşidi de oldukça zengindir. Kahvaltı öncesinde bol miktarda ve oldukça soğuk ya da buzlu su içerler. Ardından kahve, çay, gibi içecekler tercih edilir. Yumurta içerisine eklenen sosis, jambon vb. et ürünleri, reçel, tereyağı, bal, pankek, ekmek.

Yukarıda saydığımız kahvaltı çeşitlerini menüleri ile birlikte açıkladık. Bu menüler bölgelere göre ufak değişikliklere uğrayabilir. Bu kahvaltı çeşitleri ve menüleri dünya kahvaltı mutfaklarından en ünlüleridir.

Türk mutfağı, genel özellikleri ile anlatacak kadar yüzeysel bir mutfak değildir. Türkiye'nin başkenti Ankara başta olmak üzere her bölgenin kendine özgü kahvaltı çeşidi bulunur. Ankara kahvaltısı en zengin, en çok tercih edilenlerdendir. Türk kahvaltısı; verimli topraklarda, uzun emekler sonucu yetiştirilen en lezzetli ürünler mutfağa girerek kahvaltı için çeşitli adımlardan geçerek hazır hale gelir. Mesela mısır, çay, bal, reçel, peynir gibi. Meyve, sebze çeşitlerinin en geniş yer aldığı sofra Türk mutfağından Ankara kahvaltısıdır. Aynı zamanda hamurun en lezzetli hallerini yani simit, poğaça, börek, katmer gibi eşsiz lezzetler Türk kahvaltısına aittir. Türk kahvaltısı denilince bol zamana ihtiyacınız vardır. Çünkü her çeşidi tatmak, ayak üstü geçiştirilecek kadar basit ve sıradan değildir. Hepsi meşakkatli hazırlık aşamasından geçer. Dolayısı ile hakkını vererek yemek gerekir. Sandalyeye yerleştikten sonra her lezzeti sırası ile tatmak ve demlenmiş çay eşliğinde tadını çıkarmak gerekir.

Ankara kahvaltısı ve temel kahvaltı çeşitleri arasında Ankara kahvaltısı hakkında söylenecek daha çok şey vardır. Ancak ne kadar anlatırsak anlatalım bu özel lezzetleri tatmak kadar etkili olmayacaktır. Dolayısı ile Ankara kahvaltısı mekanları lezzet meraklılarını davet etmektedir. Yukarıdaki anlatımları Ankara kahvaltı mekanlarında tadarak, yaşayarak deneyimleyerek bizlere hak verebilirsiniz.